Вивіски

Вивіска конструкція в об'ємному або плоскому виконанні, розташована, як правило, на фасаді будівлі, поруч із входом, яка інформує про організацію або підприємство, що знаходиться всередині будівлі. Сучасна вивіска виконує зазвичай дві функції, які складно відокремити одну від іншої: це подача інформації та реклама.

Вивіска є візитною карткою будівлі або приміщення

Типи вивісок:

Несвітлові вивіски 

До несвітлових вивісок відносяться вивіски, що не мають власного підсвічування. Несвітлові вивіски діляться на об'ємні та плоскі: 1) Плоскі несвітлові вивіски є основою з листового матеріалу (ПВХ, акрил, алюмінієвий композит і т.п.) з нанесеним на неї зображенням (уф-друк, плівка з сольвентним друком, плотерне різання з плівки). Часто використовується обрамлення вивіски. Для цієї мети слугує алюмінієвий профіль, пластиковий куточок. 2) Об'ємні несвітлові вивіски відрізняються від плоских додаванням об'ємних елементів з пофарбованого або покритого плівкою матеріалу (об'ємні та псевдооб'ємні букви). Несвітлові рекламні вивіски - це менш витратний сегмент у засобах зовнішньої реклами. Вони дозволять багаторазово знизити витрати на рекламне оформлення порівняно зі світловими конструкціями. До недоліків несвітлових вивісок слід віднести їхню неефективність у порівнянні зі світловими вивісками у вечірній та нічний час.

 

Свеітлові вивіски 

Світловий короб (лайт-бокс)

Найпопулярніший тип вивіски. Являє собою рамну, найчастіше прямокутну (але аж ніяк не завжди) конструкцію, лицьова частина якої є рекламним носієм. Зсередини світловий короб підсвічується в темний час доби, найчастіше за допомогою люмінесцентних ламп.

Бюджетні світлові короби виготовляються з оцинкованої сталі, лицьова частина виконується із стільникового полікарбонату із накатаною плівкою із зображенням. Як підсвічування використовують люмінесцентні лампи.

Світлові короби середнього класу виготовляють із сталевого або алюмінієвого профілю (корпус), як лицьову частину поверхні використовують акрилове скло (оргскло) з накатаною плівкою із зображенням. Як підсвічування використовують люмінесцентні лампи.

Найдорожчі світлові короби мають жорсткий зварний каркас із сталевої або алюмінієвої труби, лицьова та бічна частини короба виконується з композитного матеріалу з фрезеруванням. Зображення — акрилове скло з аплікацією, або повнокольоровою печаткою, підкладене зсередини. Підсвічування - світлодіоди, або неон.

Світлові об'ємні букви

Витратніша, але й ефективніша в порівнянні зі світловими коробами, вивіска. Являє собою фігурні об'ємні букви з різними видами підсвічування.

Найпоширеніші типи об'ємних букв:

  • Закриті об'ємні літери виконуються з оргскла, боковини - алюмінієвий профіль (ALS) або спінений пластик (полівінілхлорид), внутрішнє підсвічування - неон або світлодіоди. Бічні та лицьові поверхні часто обклеюються спеціальними вініловими плівками.
  • Об'ємні літери з відкритим неоном. Яскрава реклама у стилі ”Нічний Лас-Вегас”. Найчастіше - металеві літери без лицьової панелі, неонові трубки розташовуються всередині корпусу літери, існує також варіант, коли неонові лампи розташовуються на лицьовій поверхні літер. До недоліків можна віднести нестійкість до вандалізму.
  • Об'ємні літери з контражурним (зворотним) підсвічуванням. У цьому випадку джерело світла (неонові лампи або світлодіоди) розташовуються в буквах, освітлюючи фасад і створюючи ефектне свічення (темні букви, оточені ореолом, що світиться).

Менш поширені типи об'ємних букв:

  • Об'ємні літери з комбінованим підсвічуванням. В цьому випадку джерело світла всередині розташоване таким чином, щоб висвітлювати одночасно і лицьову частину і задню (контражур), створюючи ефект світлових літер ширяють у повітрі.
  • Об'ємні (або частіше псевдооб'ємні) літери з відкритим світлодіодним підсвічуванням. На лицьову частину букв повністю або за контуром встановлюються відкриті герметичні світлодіодні пікселі, модулі (кластери) або стрічки. Вирізняються високою яскравістю.
  • Об'ємні літери з алюмінію чи нержавіючої сталі. Корпуси літер спаюють або зварюють з металу. Залежно від типу вибраного підсвічування в лицьову або задню частину літери встановлюється світлорозсіювальне або прозоре оргскло, полістирол або інший спеціальний матеріал. Такі вивіски зазвичай коштують дорожче і замовляються, як правило, банками або дорогими бутиками.